
Disputes 2017 – Frequently Asked Questions 

Output from Disputes Webinar held on 10 th November 2017 

 

Question Answer 

What time are the prequal results 
expected today? 
 

We have until 5pm today to publish the 
results, but we are working to release them 
as soon as possible. 
 

Will there be a list published on the 
website as well, or will the 
prequalification results will only be 
communicated through individual letters? 
 

At this stage, the results are confidentially 
sent to individuals, the results are not made 
public until the first register is published on 
the 1st December 2017. 
 

Will notifications go just to Main Admins? 
 

The notification goes to all users who have 
been set up with “Approver” status 

I find it strange that it has been 
mentioned just now, that many people 
have already booked dispute slots (out of 
the 140 available).... when no-one knows 
their prequalification status. Surely the 
ability to book a slot should be at the 
point in time you know you may need 
one..ie after you have prequalification 
notice. Can this be made clear in the 
conference please or have I mis-
understood. 
 

We made the slots available early to allow 
applicants the possibility of booking the slot 
before the results are released on the Friday. 
We have done this because we are aware 
that the time between the results being 
released and having to submit a Dispute 
Notice is short, so wanted to make sure 
applicants could be prepared as soon as 
possible. 
 

If a CMU is prequalified but wish to 
reduce the Capacity due to recent 
generator's issue, do we have to go 
through a dispute process or simply 
communicate that with NG? In CMUs with 
few components and with the new £35k 
penalties for not meeting the three SPDs 
that might be concern for some suppliers.   
 

Only DSR providers are available to change 
their Capacity before the auction, other CMU 
Types are unable to change their Capacity 
once the application has been submitted 

Can you please confirm that credit cover 
is NOT required for existing generation 
CMUs despite what slide 10 says? 
 

Credit cover could be required for Existing 
Generating CMU’s as they still have the 
ability to defer Connection Agreements for. 
Please see rule 3.10A.3. 
 

One suggestion: the 20 minutes surgery 
phone calls are limited to 1 call per parent 
company. This should be proportional to 
the number of CMU which are applied for. 
 

Unfortunately, due to the number of 
participants involved in the Capacity Market 
we need to be equitable across all providers 
to allow everyone the same opportunity to 
access support. 
 

Will the letter sent later today advise on 
reason for failure? 
 

Yes, the letter will be very clear on the areas 
where errors have been found. 
 

On slide 20 - in what circumstance 
SHOULD I click withdraw? 
 

The advice here is do not click Withdraw 
unless you are absolutely certain that you do 
not wish to submit a Dispute against an 
application. Clicking Withdraw will remove 



your ability to raise a dispute. 
 

My Application CMU consists of one 
Mandatory generator and two non-
mandatory generators. If the issue(s) that 
causes a failure of my application relates 
solely to either one or both of the non-
mandatory generators, can I remove 
those generators from the application 
during the dispute process and just 
submit the Mandatory generator on its 
own? 
 

I’m afraid you are unable to change the 
configuration of your CMU once you have 
submitted an application. 
 

Hi I have just tried again and cannot book 
a disputes call 
 

Please contact the Delivery Body to discuss 
this. 
 

When will the derating of Batteries 
Storage be published 
 

We are unable to confirm when this 
information will be out. We hope it will be 
soon. 
 

As I understand it credit cover is based 
on derated capacity.  We have battery 
storage projects, what is the derating 
number we should use to work out our 
credit cover?  Is this number the derating 
number that will hold in the Auction?   
 

The amount of credit cover you need to 
provide will be outlined in your 
Prequalification Results letter. As we  do not 
yet know the outcome of the Storage 
Consultation the de-rating factors will remain 
as outlined in the Auction Guidelines. These 
figures and associated Credit Cover will then 
be adjusted by the Delivery Body once the 
outcomes of the Storage Consultation have 
been released. 
 

Will the CM registers from previous 
auctions/delivery years become available 
again after today? 
 

These were never made unavailable to you. 
You can access them by clicking here. 
 

Will Existing Generators need to post 
credit cover if they are applying for a 15 
year contract (as spending more than the 
TPS threshold)? 
 

Credit Cover requirements are not impacted 
on by agreement duration or TPS. Credit 
Cover is required for the following reasons: 

 Deferred Connection Agreement 

 Financial Commitment Milestone still 
outstanding 

 Unproven DSR CMU’s 
 

Is there a confirmation email when a 
surgery has been booked, as I haven't 
received one having booked on 
Wednesday? 
 

Yes, you should receive confirmation via 
email. If you have not received this and you 
believe you have booked a place then please 
email the Delivery Body at 
emr@nationalgrid.com and we will check this 
for you. 
 

Re. credit cover for battery storage 
projects:  Having to raise x96% credit 
cover is massively different from having 
to raise a lower number and it seems 

The Rules require that you post Credit 
Cover, following your Prequalification 
decision, if you are Conditionally 
Prequalified, to your Derated Capacity as will 

https://www.emrdeliverybody.com/CM/Registers.aspx
mailto:emr@nationalgrid.com


incredible that you have not yet told us 
give how soon we have to post it.  At the 
very least the date that credit cover needs 
to be posted for battery storage projects 
should be delayed until you have told us 
the derating factor.  
 

be outlined on your Prequalification Decision 
letter. 
 

Is it possible for BEIS to change the de-
rating factor of storage after prequal 
results and credit has been posted for the 
auctions taking place in Jan and Feb18? 
 

Yes. We will make adjustments once the 
outcomes of the review have been released. 
 

Are we able to update the FCM for new 
build generation between now and 1 
December, and thereby not post credit 
cover? 
 

No, any completed FCM’s should have been 
included in your Prequalification Application. 
FCM’s cannot now be submitted until your 
Agreements have been released (if you are 
successful in obtaining one). Credit cover 
must therefore be posted. 
 

If an Exhibit A was not submitted as a 
clerical error prior the 29th September at 
5pm are we able to resubmit it as part of 
the appeal or do we need to point to 
where the information is verified 
elsewhere in the application? 
 

Missing documents, that should have been 
provided as part of the application under the 
Capacity Market Rules, cannot be 
considered by the Delivery Body after the 
deadline for Prequalification submission 
Window (29th September 2017, 5pm). 
 

If an Exhibit D was submitted as part of a 
T-1 Application but omitted in the T-4 
application for the same site, can the 
missing exhibit D in the T-4 application be 
verified by reference to the T-1 
application in its appeal?  
 

All Applications are assessed in isolation and 
therefore we cannot use information or 
evidence submitted as part of another 
Application. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


